Cara mencegah dan mengubati penyakit diabetes

Boleh dikatakan ibu segala penyakit adalah penyakit diabetes. Jumlah penghidap penyakit diabetes semakin hari semakin bertambah dari seluruh dunia. Pada artikel kali ini saya akan tampilkan cara mencegah dan mengubati penyakit diabetes.

Diabetes adalah suatu penyakit dimana tubuh tidak dapat menghasilkan insulin (hormon pengatur gula darah) atau insulin yang dihasilkan tidak mencukupi atau insulin tidak bekerja dengan baik. Oleh sebab itulah kandungan gula dalam darah akan meningkat secara mendadak. Mengikut sumber WHO, sehingga kini jumlah penghidap penyakit diabetes seluruh dunia adalah seramai 346 juta orang termasuklah di negara ini.

Berikut adalah cara-cara yang boleh kita amalkan bagi mencegah penyakit diabetes :

1. Hindari makanan/minuman yang manis
2. Jaga berat badan
3. Amalkan gaya hidup sihat dengan bersukan
4. Berhenti merokok
5. Kurangkan stress
6. Banyakkan makan serat dan syur-sayuran
7. Hindari minuman yang beralkohol
8. Makanlah kekacang dan biji-bijian (contoh: kacang hijau, kacang merah dll)
9. Perbanyakkan minum susu rendah lemak
10. Selalu berjumpa dan dapatkan nasihat doktor

Gejala dan tanda terkena penyakit diabetes

Tubuh kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian dari makanan. Dalam perut, makanan bertepung dan bergula yang disebut makanan karbohidrat diubah menjadi bahan gula yang disebut glukosa dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga. Glukosa adalah sumber utama yang memberi tenaga.

Bagi menyambung artikel cara mencegah dan mengubati penyakit diabetes ini, kita terus pergi kepada cara dan tips mengubati diabetes atau disebut sebagai kencing manis.

1. Ambil buah petai cina yang sudah tua dan kering di pokoknya, keluarkan isinya dan goreng tanpa minyak sampai garing dan tumbukkanlah hingga hancur, kemudian bubuh ke dalam air panas dan buat minuman seperti minum kopi, atau

2. Ambil 20 gram pokok kemunting cina bersama akar dan daun dan bunganya. rebus bersama 2 liter air hingga tinggal anggaran setengah. Minumlah 2 kali sehari, lakukan sampai sembuh, atau

3. Minumlah air rebusan pohon belimbing tanah / bukit setiap hari, In sha Allah dalam waktu 2 bulan akan pulih, atau

4. Cabut sebatang bunga matahari. Bersihkan dan potong sekitar satu inci dari bahagian akarnya. Rebus sampai airnya tinggal satu gelas saja. Saring dan minum sekali seminggu, atau

5. Kisar beberapa helai daun mengkudu sampai lumat. Rebus sampai airnya tinggal sekitar secangkir. Minum tiga hari berturut-turut.

6. Ambil kulit pohon petai dan masukkan ke dalam selongsong ketupat yang kosong dan rebus di atas perapian. minumlah air tersebut 3 kali sehari, atau

7. Ambil 5 kulit buah jengkol (tanpa isi) dan goreng tanpa minyak, gorenglah sampai garing. Kemudian tumbuk sampai halus, ambil 1 sudu teh debu kulit jengkol tersebut dan bancuhkan dengan air bubuk kopi yang akan diminum, minumlah air tersebut 2 kali sehari.

Setakat ini dahulu artikel berkaitan coretan saya pada kali ini. Sama-sama kita amalkan cara mencegah dan mengubati penyakit diabetes dan mudah-mudahan Allah SWT sembuhkan penyakit yang kita alami. Terima kasih.

Source and citation:
http://contohartikelmu.com/tandatanda-awal-diabetes-tips-merawat-kencing-manis/


Anda mungkin menyukai:

Cara dan rawatan menghilangkan jerawat dengan mudah dan cepat
Cara mencegah dan mengubati penyakit diabetes
Tips dan cara merawat luka
Tips cara kurus turunkan berat badan
Cara hilangkan sakit dan pening kepala

Sympton of diabetes

Sympton of diabetes

No comments:

Post a Comment